Thursday, 27 December 2012

Apakah Piramid Makanan?

 


Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil paling banyak daripada kumpulan makanan di bahagian palingbawah Piramid, dan paling sedikit daripada kumpulan makanan di bahagian paling atas. PiramidMakanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada lima kumpulan berasaskan kepadakandungan zat dan fungsinya.


ARAS 1
Bijirin, Hasil Bijirin dan Ubi-ubian

Aras 1 Piramid Makanan mengandungi kumpulan makanan yang kaya dengan karbohidrat
kompleks, yang merupakan sumber tenaga yang utama. Makanan ini juga membekalkan vitamin,mineral, serat dan sedikit protein. Di dalam setiap hidangan, makanan daripada kumpulan iniperlu diambil paling banyak.
Contoh makanan bagi kumpulan ini adalah nasi, bubur, mi, mihun,
roti, pasta, bijirin sarapan, capati, thosai, biskut, dan ubi keledek, keladi dan kentang.


ARAS 2
Sayur-sayuran dan Buah-buahan

Sayur-sayuran dan buah-buahan terletak di Aras 2 Piramid Makanan. Makanan ini kaya denganvitamin, mineral dan serat. Makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran dengan banyak, dan pelbagaikan pilihan di dalam setiap hidangan.


ARAS 3
Daging, Ayam, Ikan dan Kekacang

Daging, ayam, ikan dan kekacang terletak di Aras 3 Piramid Makanan. Makanan ini kaya dengan protein, vitamin B, zat besi, zink dan magnesium. Pilihlah daging rendah lemak dan buang semua lemak yang kelihatan pada daging dan ayam. Sekali sekala tukarkan penggunaan daging dengan kekacang, kerana ianya rendah lemak dan kaya dengan serat.
Contoh kekacang adalah kacang soya dan hasilnya (seperti tauhu dan tempe), kacang dhal dan kacang merah.


Hasil Tenusu

Hasil tenusu juga terletak di Aras 3 Piramid. Contoh hasil tenusu ialah susu, keju dan dadih. Makanan ini kaya dengan protein, kalsium dan biasanya diperkaya dengan vitamin D. Plihlah hasil tenusu rendah lemak.


ARAS 4

Lemak, Minyak dan Gula

Lemak, minyak dan gula, juga makanan yang kaya dengan bahan ini terletak di Aras 4 Piramid.
Ini menunjukkan hanya sedikit sahaja makanan daripada kumpulan ini yang perlu dimakan

trimas kerana membaca :)
~ sekadar berkongsi ~

Wednesday, 19 December 2012

sudah kawen kah bel0mmmm??



hey... assalamualaikum...

taggal 3 nov 2012 jam 9.00 mlm, kt umah aku, aku n mohamad faizal mohmed telah diijabkabulkan dengan hanya sekali lafaz....alhamdulillah kn...da jd bini org da aku...tp kt ofis, yg xtaw aku kwen, duk mnggtal lak...depa xcye la ape la...lntak la...jnji da kwen..da sblan lbh da kwen...dlu single, kapel, tunang, kawen, skg pk nk jd mak la pulak kn? erm..takot la..cmna rsa jd ibu muda erk?? hurm saborrr jelaaa....yg pnting aku rsa hepi sgt skg...dh xperlu rsau, cinta hati ade je dpan mate (mase g kje xda la dpn mate, duk blkg mate la pulak..hehe) neway,, to all kapel yg kt luar sna tu, cpat² la kwen erk...byk kbaikan n kenikmatannyer...trust me :) whatever it is, my love is always for u my dearest hubby Mohamad Faizal <3
hey... assalamualaikum...

Saturday, 28 July 2012

couple weyh ! huhu

(: REALITI COUPLE-COUPLE SKRANG :)

Lelaki Hensem dan Perempuan Cantik
- Haa, pasangan ni kalau kita tengok pun memang nampak kena je, serasi yang amat.. orang lain pun tengokpun puas hati.. takdela nak mengedik sana sini..


Lelaki Hensem dan Perempuan Tak Cantik
- Kalau macam ni kita dapat perhatikan yang perempuan tu suka pegang berkepit rapat-rapat kat boyfriend tu, konon-konon takut terlepas, sekali sekala apabila ada perempuan lain yang lebih cantik melintas di hadapan mereka, kelihatan si girlfriend ni akan tengok dengan jelingan yang tajam kat perempuan tu, konon-konon takut boyfriend nya di ‘usha’ perempuan tersebut. Biasanya si boyfriend ni agak sedikit segan dengan kelakuan girlfriend nya tu..


Lelaki Tak Hensem dan Perempuan Cantik
- Ni mungkin banyak terjadi dalam masyarakat sekarang.. haha, selalunya si boyfriend ni akan jalan dengan bergayanya sebab dapat awek yang cantik di sisinya, kadang-kadang boyfriend ini akan mengenakan cermin mata hitam untuk kelihatan lebih menarik.. selalunya pasangan jenis ini mungkin disebabkan lelaki ini berpangkat besar dan berpoket tebal.. ekeke


Lelaki Tak Hensem dan Perempuan Tak Cantik
- Pasangan ini biasanya tidak menonjol sangat, mereka cool aja, tak kisah apa orang pandang.. dan tidak terlalu membuat perkara yang menarik perhatian orang lain..


P/s : Tapi apa-apapun baik lelaki/perempuan cantik atau tidak, bersyukurlah terhadap apa yang anda ada, sekurang-kurangnya ada juga yang sayang kat korang kan? :)
Ini hanya sebagai hiburan dan rekaan semata-mata. tiada kena mengena antara yang hidup dan mati.

Sunday, 24 June 2012

ALHAMDULILLAH ~

Assalamualaikum readerz ~ alhmdulillah...21 ribulan jun 2012, aku dpt msej dri tnb sruh cek emel aku, n aku da dpat kje! happy sgt2 aku rse, pnntian aku slme 8blan akhrnyer brjya jgak..hehehe da la xda org dlam, aku just d0a je spya dpat kje nie, bkn snang nk dpt kn ? rnie aku brtolak dri grik ke p.pnag, kt kpla btas, umah kak aku..ptg jpg baru nk pegi tgk tmpt kje aku, kt wisma tnb jln anson, p.pnang..kt ge0rget0wn la kn ?? jauh 2...sberang sane..cmna aku nk hdup tnp mk ayh nie ?? da la xda 0rg trsyang..adesss...sunyi3 ! tp xpe...kje pny psal, aku snggup..asalkan dpt kurangkan beban mk ayh baku kn..kt tnb, aku apply pembantu tdbir..alhamdulillah...dpat jgak akhirnye, d klngan beratus2 org yg pegi intrview kt hq bngsar hritu..xsia2 la aku dtg dri jauh kn..mnumpang umah kwn abg aku, kwan abg aku da kwen la, kt dmnsara..nie,mnumpang umah kak aku lak..tp kejapje smntara nk apply kuarters kt tnb lak..hurm..smoga ALLAH permudahkan urusan aku smsa kt snie..hdup brdkari...hrap2 aku xlupe dri..d0akan aku ye kwan2 ~

# aku rindu mak ayh nnty !

Sunday, 12 February 2012

KEBOSANAN

siyes aku BOSAN kt umah,, nk kje lg tp tah la..
xda kje yg aku mnat p0wn..
hurmh..pegi kedah ri2 p0wn niat nk kje 
tp tmpt kje xda line, GILE ?? 
xleh hdup aku..next week nk pegi ipoh lak..
tp an nk sewa umah lg,
kos transport ag nk g kje,
adoyainyerpumsss.. 
manyak pelop la mau kiluwaq pumsss..
haiya luwit cali senlili, 
mama ckp sula besauk, 
tala bulih li tanggung lagi 0uh..
tape2, STAND IN MY OWN FEET FPR SURE !
tp nk kje pe erk ??
kje ky lua? duit xda nk tggung hdup..
adoyai ! ! !

* T O L O N G + A K U *

Saturday, 11 February 2012

KENDURI KENDARA



haiy0ooo ~ borinknyer harinie ! hurm..
td kua jup pegi knduri, kndri org yg kmi xske dlu..
pnah pncitkan tyar dye suatu mse dhlu..hahaha..
tp skg xwt da..INSAF g2..
neway hrap dye bhgia ngn suami dye jea la eh sis ~ 
aku g ngn dye nie ha...duk ajk sgt, 
aku pn juin jea bb mkn2 nie..
best jea tgk td, kompang2 sgala..
hurm, tingin nk kwen cmnie, wt kt dwan,
ade kompang, hebat2, tp siapalah aku...
hahaha tp malu gle law nk kne pose2 kn ?
kt umah jea snang, laman p0wn luas..
nk berak ke hape ke snang,, huhu..
hesh lri topik lak dh.. 
sje jea nk buh gambo nie ha..
yg JELAS, mate aku tetap kecik kn 
law brgmbar ngn MINAH nie, sentap tol la ~ 
pumsss nya Adoi sangad sentat kowd (ayat ntok jie adam shaje) huhu

~ T A M A T ~

Friday, 3 February 2012

anak2 sedara maksuuuu :)

MOHD AMIR FIRDAUS
SUHAILA
SYAFIQAH
SYAHIRAH
SYAFAWATI

KHAIRUL 'AFIF
'AFIFAH
'AFIKAH
'ATIKAH
'ADEEBA

NURUL FATIHAH
MOHD FAIZ MUSTAQIM
NURUL LIYANA
MOHD FARID
NURUL HIDAYAH

NUR HUMAIRA
MOHD HANIF
MOHD HAZIQ
MOHD HARASH

MOHD FARIS ADLI
NURUL ALYA

SITI NUR ATHIRAH
NUR AMANINA
NUR AKMA SAFFIYA
SITI NUR ALISYA
MOHD WAFIEY

MOHD HARITH BAIHAQIE
MOHD HAIKAL BAIHAQIE
NUR HASYA SUFFIYA
NUR HANANIYA SUFFIYA

MOHD DANISH RAMADHAN
MOHD DAMIN RIZQIY

AINUL ZAHRAA




sesaje jea la
nk taip nme2 ank sedare aku
xske xpyh bace la
xpyh nk wt isu kowt ?
lalalalala LANTAK la..

#ramai 0uh..PENAT aku mlyan !




Wednesday, 1 February 2012

C O M E L


teringin nk pkai cmnie..
nk brubah
nk ttup aurat mcm org lain
nk tmbah phla
xnk wt dosa
nk jd yg trbaek
xnk jd yg trbalek
tp ble ??

*kne ade AZAM yg tinggi, biarpn dgn kterpaksaan, lma2 ianya akn mnjdi KEBIASAAN~

ape itu CINTA ??

CINTA ?? bagi aku, tah la hard 2 discribe sbb  byak rgam llaki yg aku pnah jmpa..rami yg jhat n sglintir yg baek mmbuatkan aku ssah utk mncri cinta lg...ckuplah dgn sorh llaki yg dpat mmberi kbhgiaan dlm hdup aku..sggup utk aku mlhat dye bhgia wlau bkn brsma aku..aslkan dye xmndrita jika brsma aku..tp mgkn ke aku sggup ?? CINTA mmng mnyakitkan..mle2 srnok sgt sbb ade yg syang kn ? rmai yg da xlh brcnta lg sbb da SERIK ble dgr psal PENYAKIT nie..tp ade yg xpnh serik2 mcm aku..neway too all readers, HARGAILAH INSAN YANG ANDA CINTAI ATAU YANG MENYINTAI ANDA SEBELUM ANDA MENANGIS KEHILANGANNYA SUATU HARI NANTI..

bagi aku sorang WANITA perlukan ;

kasih sayang bukan makian
kejujuran bukan penipuan
keikhlasan bukan keterpaksaan
belaian manja bukan dijadikan hamba
perhatian bukannya tak diendahkan
smua nie utk KEBAHAGIAAN bukan utk KESEDIHAN
 
# utk renungan insan bernama LELAKI

Monday, 30 January 2012

* B E S T I E + E V E R *

A I N I
J I E
A I E N

N A S U H A
K H U E
S E R A P


A T T E N  T I O N !!!
THEY ALL MY BEST FRIEND
NEVER BE REPLACE
LOVE U GUYS !


Sunday, 29 January 2012

N A K + B A L E K = G E R I K

rindunyer nk jmpe mk ayh ani n yen..huwaaaa sdeh sgt2 ble xtgk muke depa..mak..tgu la nnty org balek..nk cium mk (awww maluuuu) nk ckp mak, org syg mk (lam at jea..hehe) tp xpe org nk try BERDIKARI sbb mk suke sgt msak kari kn ? HAH  ntok jie, muna n peja law bace..hahaha..ok smbung lek ntok mak.. i'm sorry mama i never want to hurt u (lgu eminem) . .  cm saket jiwa jea kn ? tp siyes rindu kt mak..xlh nk buh gmbr..mruah fmly kne jage... sokey nnty ekin balek lah mak ! tgu taw !
* AKU RINDU SETENGAH MATI KEPADAMU = MAK JANG LEHA :)

* I P O H *

mse neyh letih2 mkn bb LETIH jugak cri tmpt nk dduk lpas PENAT drive..even bkn aku..bygkan 2x pusing cri tmpt tp smua full, ade yg just dduk, mmnuatkan at aku BENGKEK sgt ! huhhh..sokey bb dpt dduk gk..werk2 ! nie la kje BFF aku, AIEN..snap gmbr aku yg bkn2 n edit..sentap tol...haha tp xtaw la spe mmat kt blkg 2..sebok jea nk juin brgmbr kn ? neway aku je yg mnyerlah kt c2 k0wt..HARAP MAAF LA KAWAN ~ ngeee..
* hepi sbb msih ade K A W A N